ÉRDEKES

2003. május 15.           

NB II-es női Dunántúli bajnokság alapszakaszának legjobb dobói

3 pontos kosarakat dobott játékosok rangsora

Név Csapat
Pont
1. Magyar Andrea Szombathelyi FSE
117
2. Jánosi Anikó Veszprémi ESC
87
3. Magyar Gyöngyi Szombathelyi FSE
66
4. Hambrik Cs. Helga Atomerőmű SE Paks
60
5. Kovács Andrea Savaria BC
45
6. Szabó Réka Dunaújvárosi AC
39
7. Katona Viktória Szombathelyi FSE
36
8. Stieber Eszter Veszprémi ESC
33
9. Horváth Katalin Dunaújvárosi AC
30
9. Józsa Berti ELTE - Shiraz
30
9. Péter Krisztina Komlói Bányász SK
30

Kosárszerző játékosok rangsora

Név Csapat
Pont
1. Hambrik Cs. Helga Atomerőmű SE Paks
282
2. Szabó Mónika Atomerőmű SE Paks
266
3. Andorka Csilla Savaria BC
257
4. Mészáros Anett Komlói Bányász SK
254
5 Magyar Andrea Szombathelyi FSE
254
6 Horváth Katalin Dunaújvárosi AC
235
7 Réder Anita PEAC
215
8 Harka Zsófia ELTE - Shiraz
192
9 Oláh Viktória PEAC
192
10 Jánosi Anikó Veszprémi ESC
185

Összeállította : Földvári Tamás

 

2002. 12. 16.           
                                                Átalakul a szövetség

Az országgyűlés által elfogadott törvény szerint, a sportszövetségeket profira és amatőrre osztotta meg. A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége (MKOSZ) sajátos megoldást választott: létrehozott ugyan két alszövetséget, de a törvényben meghatározottakkal ellentétben férfi és női szakágakat hozott létre. Ez év márciusában az MKOSZ soros közgyűlése úgy döntött, hogy a sporttörvény előírásainak megfelelően létrehozza a profi és az amatőr alszövetséget. Ez azért is kívánatos volt, mert az MKOSZ nem tudta az elvárásoknak megfelelően működtetni az amatőr szerveződéseket.
Az Amatőr Kosárlabda Alszövetség (AKA) idén az NB II-es, a megyei bajnokságok és a kupák lebonyolítását végzi. Az idei szezonban még az MKOSZ közvetlen irányítása alá tartozik az utánpótlás bajnokságok rendezése. Jövőre azonban ez már az amatőr alszövetség hatáskörébe kerül.
Az AKA elnöke a Borsod- Abaúj- Zemplén megyei szövetség első embere, Szaniszló Sándor, az alelnök Várhalmi Zsolt a baranyai szervezet első embere, a tiszteletbeli elnök pedig Cziffra Mihály lett, aki a Budapesti Kosárlabda Szövetség elnöke.
Az újonnan választott vezetés ez év december elején egyeztetett Bodrogváry Ivánnal az MKOSZ főtitkárával, ahol két fő téma a jövő feladatai és a pénzügyi források kérdései voltak.
A már említett bajnokságok megrendezésén kívül az edző- és játékvezető képzés, oktatás, a szakmai továbbképzések, és a játékvezetők küldése, a versenybizottságok felállítása és az új típusú játékengedélyek kiadása is az alszövetség felelőssége lesz.
Várhalmi Zsolt szerint az alsóbb osztályban dolgozó edzők segítése nagyobb hangsúlyt kap, hiszen ezeket a szakembereket klubjuk nem tudja olyan mértékben támogatni, mint a profiknál tevékenykedő társaikat. Számukra mindenképpen valamilyen kedvezményes rendszert kell kidolgozni.
Szintén új koncepciót szeretne az AKA megvalósítani az NB II-ben. A kevés csapat miatt a mostani kiírás mindenképpen reformra szorul. Az alszövetség úgy tervezi, hogy az első osztályú együttesek juniorcsapatai is itt indulnának. Ez a fiatalok számára is szakmai előrelépés jelentene, az alszövetség számára pedig jelentősen megkönnyítené a bajnokság területi alapon történő lebonyolítását.
Szintén fontos feladat, hogy a tehetséges játékvezetők felkerüljenek magasabb osztályba. Ez (is) komoly együttműködést igényel majd az MKOSZ Játékvezető Bizottságával.
Egyelőre az AKA apparátusát kell felépíteni, és csak utána kerülhet sor a már említett reformokra, de remélhetőleg az új alszövetség felállításával gördülékenyebben mennek majd a dolgok megyei szinten is.

Kovács Bálint


Beszámoló a játékvezetői kandidátusi tanfolyamról

A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége 2002. november 23-án megtartotta a korábban meghirdetett kandidátusi tanfolyamát és azzal egybekötött tesztelését, amelyen 20 fiatal (35 év alatti) játékvezető vett részt. A JB ígéretet tett arra, hogy a megmérettetésen elért eredmények alapján az ott jelenlévő legjobb 8 játékvezető tevékenységére külön figyelmet fog fordítani. A foglalkozást Hartyáni Zsolt tartotta, jelen volt - egy ideig - Benczur Lajos játékvezető küldő. A foglalkozást vezető segítségére volt az egész nap folyamán Görgényi Miklós. Ötféle tesztelést végeztek a megjelentek, melyek a következők voltak: szabályteszt, fizikai teszt, videóteszt, "játékvezetés technikája" - teszt, valamint műveltségi teszt. A program egész napos rendezvénnyé húzódott, de ezt a megjelentek egyike sem sajnálta, hiszen mindenki a javulás szándékával utazott Budapestre.

Kapitány Gellért (BMKSZ JB)